Analiz: Unvan Yolunda – IM Mert Yılmazyerli

Satranç oyuncularının mutlaka çok çalışarak, tatlı bir rekabet içinde, ama heyecan ve arzuyla hedeflerine koşması, tıpkı hayatta olduğu gibi kendilerini başarıya ulaştırır. Ülkemizdeki kuvvetli satranç oyuncularının sayısı gün geçtikçe artıyor. Küçük yaştaki arkadaşlar uluslararası yaş kategorilerinde başarılı olmaya çalışırken, aslında esas mücadele satrançtaki en prestijli unvan olan büyükustalığa giden yolda yaşanıyor. Karşıyaka’nın en kuvvetli oyuncusu olan IM Mert Yılmazyerli de isminin önüne ‘GM’ kısaltmasını yazdırmak için en çok gayret sarf edenlerden. Geçtiğimiz yıllarda, ülkemizi yurt dışında temsil etmek adına yeterli ölçüde fırsat bulamadığını düşündüğümüz oyuncu, psikolojik 2400+ bariyerini hızla aştı. Şimdi ise kendisini daha çetin bir sınav bekliyor. Hedef ne denli zor olursa olsun; yeteneğinin yanına çalışma disiplinini de ekleyen Mert’e olan inancımız sonsuz!

my

Analiz Satranç olarak IM Yılmazyerli’den bir oyun analizi isteğinde bulunduk ve kendisi de bizleri kırmadı. Genç arkadaşlar için ilham verici olduğunu düşündüğümüz bu paylaşımı için çok teşekkür ederiz.

GM Aleksandr Shimanov (2624) – IM Mert Yılmazyerli (2454)
Bakü Açık 2014, [B08], (IM Yılmazyerli)

1 d4 g6 2 e4

1…g6 oynamak, bazen 1 d4 oyuncularını 2 e4 sürmeye provoke ediyor. Shimanov da çok iyi bir 1 d4 oyuncusu olmasına karşın, bu oyunda 2 e4 oynamayı tercih etti.

2…Fg7 3 Af3 d6 4 Fe2!?

Beni tanıyanların da bildiği üzere, siyah taşlarla Modern & Pirc oynamayı seven bir oyuncuyum. Eğer bu pozisyonda 4 Ac3 oynansaydı, 4…a6 yaparak g8-atını oyuna hemen sokmak zorunda olmaz ve atımın geleceğini rakibimin hamlelerine göre şekillendirebilirdim. 4 Fe2!? hamlesi ise beni 4…Af6 yanıtını vermeye zorluyor.

4…Af6 5 Ac3 0–0 6 0–0 (D)

1

6…a6!?

Bu sürüş genel satranç ilkelerine aykırı bir hamle olsa da, Modern Sistemi oynayan oyuncuların sevdiği bir hamle. Mücadele, 6…c6, 6…Ac6 veya 6…Fg4 hamlelerinden birisiyle Klasik Pirc varyantlarıyla da devam edebilirdi.

7 a4 b6 8 e5

Taş geliştirmeyen siyahları cezalandırmayı amaçlayan bir hamle.

8…Afd7 9 Ff4

Burada 9 e6!? fxe6 10 Ag5 Af6 ilginç olabilirdi.

9…Ac6 10 exd6 cxd6! (D)

2

Bu hamleyi ‘!’ imiyle ödüllendirmemin sebebi, oyunun ilerleyen kısmındaki bir plana bağlı olmasıdır: …Fb7-…Kc8-…Aa5 ve c-hattını kullanarak Sicilya-vari bir planla oynamak istemiştim. Eğer 10…exd6 alışı tercih edilseydi, oyun adeta bir ‘tek kale maç’ halinde oynanacaktı (10…exd6 11 Fg5 Af6 12 Ad5 ve beyazlara hafif üstünlükle). Beyazlar gelişim olarak üstün olduğu gibi, siyahlar buna karşı bir kompanzasyon elde edememişti. Oysaki …cxd6 alışının ardından c-hattı siyahlarındır.

11 Vd2 Ke8 12 Fh6

12 d5 Ace5 13 Axe5 Axe5. Bu konumu değerlendirmek gerekirse, siyahların g7-fili güçlüdür ve c-hattında …Fb7-…Kc8 sonrasında harika bir oyunu olacak. Buna karşın, e7- ve b6-piyonları kısmen zayıftır. Beyazlar Ke1-Ka3!-Kb3! manevralarını gerçekleştirebilirse, tarafların karşılıklı şansları olacaktır.

12…Fh8 13 Fc4 Af6 14 Ad5

Sadece siyahların gelişimine yardım ederek. 14 Kfe1 daha mantıklı olabilirdi.

14…Fb7 15 Axf6+ Fxf6 16 Fg5 Fg7

Bu filin muhafaza edilmesi önemli. Baktığımız zaman, beyazların oyundaki tek yapıcı planının, duruma göre Vf4-Vh4-Ag5 manevralarıyla, şah kanadı hücumu olduğunu görüyoruz.

17 Kfe1

h4-d8 çaprazı üzerinde e7-piyonu karşısında uygulanan baskıya destek vererek.

17…Vd7

Profilaktik.

18 Fh6 (D)

3

18…Ff6

Fillerle o kadar çok hamle yapıldı ki, bu hamleyi otomatikman yaptım. Oysa burada enteresan bir fırsat bulunuyordu: 18…Axd4! 19 Axd4 (19 Ag5 zorunlu, 19…Fxh6 20 Fxf7+ Şf8 21 Vxd4 Fxg5 22 Fe6 Ff6 23 Vf4 Vc6 24 Vh6+ Fg7 25 Vf4+ Ff6 26 Vh6+=) 19…Vg4 20 Ff1 Vxd4.

19 Vf4?!

Burada beyazların hala şah kanadı hücumu imkânı olduğunu düşünmesi fazla optimisttir. Hâlbuki 19 Fd5 Kac8 20 c3= olurdu.

19…Kac8!

10…cxd6 alışının faydaları!

20 Fb3?

Burada beyazlar artık kayıp konuma düşüyor. Rakibim zeitnot’taydı ve son bir karşıoyun fırsatı yaratmak adına bu kayıp devamyoluna girdi.

20…Aa5 21 Fa2 Kxc2 22 Ae5!? (D)

4

Makine yardımıyla bakılınca son hamle büyük bir hata gibi gözükse de, şimdi siyahların oyunu kazanabilmesi için tek hamleleri bulması gerekecek!

22…dxe5 23 dxe5

Aniden f7-karesinin zayıflığı ile e5-e6 sürüşü ve exf6 alışı fikirleri belirdi.

23…Vc6! 24 f3 Vc5+ 25 Şh1

25 Ke3 Ac4.

25…Vf2 26 Kg1 Kxb2!

a2-fili beyazların oyundaki son şansıydı. Fakat şimdi bu fili kaçacak bir yer yok!

27 exf6 Kxa2 28 Kae1 Ke2!

28…e6 29 Kxe6!.

29 Kc1 e5 30 Vg4 e4

b7-fili etkisini gösterecek.

31 f4 e3 32 Kcf1 (D)

5

32…Vxf1

32…Ac4!.

33 Kxf1 Kxg2 34 Vxg2 e2 35 Ke1 Fxg2+ 36 Şxg2 Ab3

Fikir Ad4-Af5.

37 f5 Ad4 38 Şf2

38 fxg6 Ac2.

38…Axf5 (D)

6

Rakibim burada terk etti. Beyazlar için ümit yok: f6-piyonu zamanla düşecek ve şah kanadındaki 3’e 1 piyon çoğunluğu oyunun gidişatını şekillendirecek. Bu oyunla hayatımın önemli anlarından birini yaşadım: ilk kez 2600+ üzeri bir oyuncuyu, üstelik de siyah taşlarla yenmiştim. Bu turnuvada GM normunu kaçırmış olsam da, hiç hata yapmadan oynadığım bu oyunumla gurur duydum.

0–1

Bizler de Mert’e bu güzel paylaşımı için teşekkür ederken, yalnızca kendisine değil; Oğulcan, Vahap, Batuhan, Cemil Can ve diğer tüm arkadaşlara yolculuklarında başarılar diliyoruz.