2013 – 2014

Son paylaşımımızın üzerinden tam 43 gün(!) geçmiş. Kış uykusuna yattığımızı düşünmüş olanlar mutlaka vardır; ancak satranç dünyasının içindekilerin Analiz Satranç olarak yeni yayın hazırlıklarında olduğumuzu bildiklerinden eminiz.

16

2013 yılındaki yayıncılık faaliyetlerinden söz ederek yola koyulmak istiyoruz. Aslında bizim için geçtiğimiz yıl Aralık ayından itibaren başlamıştı. Güzel bir taktik/soru kitabı arayışının sonucunda seçtiğimiz 1001 Müthiş Şah-Mat kitabının hazırlıkları Aralık ayının sonunda yeni bir kitap olarak karşınıza çıktı. Ancak Türkiye Küçükler Şampiyonası’nda satrançseverlerin karşısına tek bir kitapla çıkmak elbette yeterli olmayacaktı.

17-horz

Bu düşüncelerle, en hızlı şekilde yayınlayabileceğimiz kitapların hazırlığına başladık. 2012 Satranç Olimpiyatları sonrasında yayın hakları anlaşmasına vardığımız Satranç Okulu dizisi bizleri oldukça heyecanlandıran bir projeydi. Rusya’da ikiyüzbinlerle ifade edilen satış rakamları bir yana, ‘okulda ve kulüpte satranç’ projelerine tam manasıyla katkı sağlayabilecek kitapların, bizim açımızdan ilki belki de bu diziydi. Neticede, Sergey Ivashchenko’nun 1a-1b-2 kitaplarıyla ilk üç kitabı satrançseverlerle buluşturduk. Karşımıza çıkan tabloda, özellikle de 1a ve 1b kitaplarına gösterilen ilgi, doğru yayın seçimlerini yaptığımızı gösteriyordu.

2013 yılında, çeşitli illerde düzenlenen yerel ve ulusal çaptaki onlarca organizasyonda kitap standları kurarak çalışmalarımıza devam ettik. Böylece dağıtım problemlerini kitaplarımızı satrançseverlere doğrudan ulaştırarak bir nebze de olsa çözme içinde bulunurken, aynı zamanda organizasyonlara da renk kattık.

20-horz

Yayın çalışmalarımız Satranç Okulu 3 ve birkaç ay ardından da Satranç Okulu 4 kitaplarının hazırlığıyla devam etti. IM Mazja ve GM Guliev’in yapıtlarıyla Satranç Okulu dizisi de tamamlanmış oldu. Kitapların seviyeleri itibariyle 1a ve 1b kitaplarından daha yukarıda olması, bu kitaplara gösterilen ilginin nispeten daha aşağılarda kalmasına sebep olmasına karşın, yine de beklentilerimiz ölçüsündeydi. 1a’nın 5 ayda ikinci baskıya girmesi ise bizleri sevindirdi.

22

Bu arada 2013 yılının başlarında Satranç Stratejisinde UstalaşmaAçılış Stratejisinde UstalaşmaOyunsonu Stratejisinde Ustalaşma kitaplarının Türkçe yayın haklarını aldık. Bu önemli üçlemenin açılış üzerine olanını satrançseverlerle buluşturmayı bildik. 396 sayfalık, genel açılış stratejisi üzerine kapsamlı bir eserdi GM Johan Hellsten’inki. Serinin geriye kalan iki kitabını da 2014 yılı içerisinde yayınlamayı planlamaktayız.

3b-horz

Bir süredir birinci baskısı tükendiğinden satranç severlere sunamadığımız 50 Öğretici Satranç Dersi ve Çocuklar İçin Satranç Açılışları kitapları da ikinci baskıylarıyla yeniden satrançseverlere sunuldu. Ardındansa 1a’nın 3., 1b’nin ikinci baskıları bu paylaşımlarımızı takip etti.

onlinesite

Daha sonra online alışveriş sitemizi hayata geçirdik. Birçok farklı şehirden ulaşamadığımız satrançseverler diledikleri kitabı ve ürünü, üstelik bazı fırsatlarla artık temin edebilmekteler. Bu da dağıtım problemi karşısındaki ikinci önemli girişimimizdi.

sorubankasi-horz

2014 yılına ise yeni yayın haberleriyle merhaba dedik. Öncelikle GM John Emms’in Satranç Soru Bankası kitabı ikinci baskısıyla hazırlandı. Bu çalışmayı GM Zenon Franco’nun Açıklamalarıyla Kazandıran Satranç kitabı ile GM John Nunn’ın Satrancı Hamle Hamle Anlamak kitapları izledi. Çevirilerinden ötürü Ali Polatel ve Görkem Sivri‘ye de bu vesileyle teşekkür ederiz.

notasyondefter

Unutmadan, notasyon defterlerinin de bir kere daha hazır olduğunu belirtelim.

Özetle, 2012 Aralık-2014 Ocak arasında, 24000 baskıda, 9′u yeni, toplam 12 kitap yayınlamış oluyoruz.

Amacımız, Analiz Satranç‘ın Türkiye’de satranç kitabı denince akla gelen isim olmasını sağlamaktı. Bu amaca sizlerin desteğiyle ulaştığımıza inanıyoruz. Öyleyse, merhaba 2014!